Tiiveysmittaus
Tiiveysmittaus
Tiiveysmittaus on yleistynyt rakennnuksen laadunvarmistuksessa voimakkaasti vuoden 2012 jälkeen. Tämä johtuu sitä että yhä useammin , lähes aina rakennus varustetaan koneellisella ilmanvaihdolla. Varsinkin kehittyneet järjestelmät toimivat valmistajan suunittelemalla tavalla vain silloin kun tuloilmalla ei ole muita kuin suunnittelut reitit. Vastoin yleistä luuloa uusissakaan omakotitaloissa ei ole pakollista tehdä tiiveysmittausta jos ilmanvuotoluku arvioidaan suhteellisen korkeaksi (q50=4). Yleensä ilmanvuotoluku määritellään arvoon 2 (q50) jolloin myös tiiveysmittaus on tehtävä ennen lopputarkastusta. Tiiveysmittaus yhdistetään vieläkin usein pelkästään energiankulutukseen ja tämä onkin suurelta osin totta. Mutta myös asumisviihtyvyys ja rakentamisen yleinen laatu voidaan varmistaa oikein suoritetulla tiiveysmittauksella. Tiiveysmittaus on ainoa tapa paljastaa esimerkiksi nurkkaan jäänyt teippaamaton sauma jonka kautta ilmastointikone muuten vetäisi rakennukseen epäpuhdasta ilmaa jopa vuosien ajan.
Tiiveysmittauksen suoritus
Kun tiiveysmittaus tehdään uudelle rakennukselle niin rakennuksen yhteen oviaukkoon asennetaan kalibroitu puhallin jolla tuotetaan mitauksen aikana tarvittava ali, – ja ylipaine. Muut rakennuksen aukot mm. savuhormit ja ilmastointiputket tukitaan esim. teipaamalla mittauksen ajaksi. Mittaus etenee siten että ensin rakennukseen tuotetaan alipaine nousevalla paineella. Tämän jälkeen rakennukseen tuotetaan ylipaine . Lopullinen tiiveysluku lasketaan näiden kahden mittauksen keskiarvosta tai tilanteesta riippuen käytetään suurempa arvoa.
Tiiveysmittaukset Joensuussa
Tiiveysmittauksen ajankohdasta kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin niin sopiva päivä on mahdollista sopia. Jos samalta alueelta on vähintään kaksi mittauksen tilaajaa niin voimme tarjota erittäin edulllisen kokonaishinnan, jopa 40% alennus koska meille kalliit matka ja laitteiden valmistelukulut pienenevät.
Rakennuksen tiiveyden vaikutus energiankulutukseen
Kaaviossa esitetään kuinka paljon rakennuksen tiiveys vaikuttaa energiatehokkuuteen. Y-sarakkeella on energian kulutuksen muutos ja X-sarake kertoo ilmanvuotoluvun (q50).